Ταχύτητα & Κόστος

Home charger as seem from inside an EV
Η ταχύτητα φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου επηρεάζεται από τους 4 παράγοντες:
 1. Υφιστάμενη παροχή ρεύματος ▼
 2. Μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος ▼
 3. Σταθμός φορτιστής ▼
 4. Καλώδιο φόρτισης ▼

1. Υφιστάμενη παροχή ρεύματος

Καθορίζεται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και τις εγκατεστημένες καλωδιώσεις/ασφάλειες της ηλεκτρικής σας υποδομής, καθώς και τα εγκατεστημένα ηλεκτρικά συστήματα, π.χ. φώτα, κλιματιστικά, θερμοσίφωνες, συσκευές κουζίνας, αντλίες, ασανσέρ κλπ.

Τριφασικό vs μονοφασικό ρεύμα

 • Η παροχή ρεύματος σας είναι είτε τριφασική είτε μονοφασική
 • Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτίζουν είτε από τριφασική είτε από μονοφασική παροχή
 • Ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα θα φορτίζουν πιο γρήγορα από την τριφασική παροχή σε σχέση με την μονοφασική παροχή

Για να επωφεληθείτε από την τριφασική παροχή θα πρέπει:

Για να μάθετε τι παροχή ρεύματος έχετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στον ηλεκτρολόγο σας ή τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Εναλλακτικά, η υπηρεσία Virtual Survey μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι παροχή ρεύματος έχετε και να προσδιορίσουμε την ιδανική λύση φόρτισης.

2. Μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος

Ο εσωτερικός φορτιστής (on-board charger) του ηλεκτρικού οχήματος προσδιορίζει την μέγιστη ταχύτητα φόρτισης που υποστηρίζεται από το όχημα.

Σημειώστε ότι ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων προσφέρουν το ίδιο αυτοκίνητο σε διαφορετικές εκδόσεις.

Μερικά παραδείγματα οχημάτων με διαφορετικούς ενσωματωμένους φορτιστές:

 • Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της Peugeot διατίθενται με ενσωματωμένο εσωτερικό φορτιστή 7,4 kW ως βασική έκδοση, ενώ ο ενσωματωμένος εσωτερικός φορτιστής 11 kW προσφέρεται προαιρετικά.
 • smart fortwo στην βασική έκδοση υποστηρίζει την φόρτιση στα 4,6 kW, ενώ με αναβαθμισμένο με ενσωματωμένο εσωτερικό φορτιστή, φορτίζει στα 22 kW.
 • Τα πρώτα μοντέλα BMW και Jaguar είναι εξοπλισμένα με εσωτερικό φορτιστή 7,4 kW, ενώ τα νεότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με 11 kW.

Πώς να αναγνωρίσετε τι εσωτερικό φορτιστή διαθέτει το αυτοκίνητό σας:

 • Μέσω των προδιαγραφών του οχήματός σας
 • Μέσω οπτικής επιθεώρησης της υποδοχής φόρτισης του οχήματός σας

Παράδειγμα διαφοράς υποδοχής μιας τριφασικής έκδοσης (11kW) και μιας μονοφασικής έκδοσης (7,4kW) του ίδιου οχήματος (BMW i3).

*Η παραπάνω φωτογραφία είναι ενδεικτική και δεν καθιστά καταληκτικό τρόπο για να διαπιστώσει κάποιος αν το όχημά του είναι μονοφασικό ή τριφασικό. Ορισμένα μονοφασικά οχήματα μπορεί να έχουν υποδοχές παρόμοιες με τις τριφασικές υποδοχες. Εάν η υποδοχή του οχήματός σας μοιάζει με την μονοφασική υποδοχή (χωρίς τις δυο επαφές στην κάτω σειρά), το όχημά σας είναι μονοφασικό.

Σημαντικό:

 • Ο εσωτερικός φορτιστής είναι αναπόσπαστο μέρος του οχήματος σας και δεν μπορεί να αντικατασταθεί μετά την αγορά του οχήματος.
 • Κάποια οχήματα υποστηρίζουν και την ταχεία φόρτιση (Level 3) που χρησιμοποιεί συνεχές ρεύμα (DC) και μπορούν να φορτίζουν με ταχύτητες 50 kW και άνω. Αυτοί οι σταθμοί φόρτισης χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία (και βύσματα) και συνήθως είναι εγκαταστημένα σε αυτοκινητόδρομους.

3. Φορτιστής

Ο σταθμός φόρτισης που χρησιμοποιείτε επηρεάζει την ταχύτητα φόρτισης:

 • Οι σταθμοί φόρτισης Level 1 οι οποίοι συνδέονται σε οικιακή πρίζα Schuko μπορούν να φορτίσουν ένα όχημα χρησιμοποιώντας μόνο μια φάση (μονοφασικά) με ταχύτητα άπο 1,7 έως 2,3 kW.
 • Οι σταθμοί φόρτισης Level 2 μπορούν να φορτίσουν ένα όχημα χρησιμοποιώντας είτε μονοφασική είτε τριφασική σύνδεση με ταχύτητα έως 22 kW.
 • Οι σταθμοί φόρτισης Level 3 χρησιμοποιούν συνεχές ρεύμα (DC) και μπορούν να φορτίσουν ένα όχημα για 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε περίπου 20 λεπτά.

4. Καλώδιο φόρτισης

Εάν χρησιμοποιείτε σταθμό φόρτισης χωρίς ενσωματωμένο καλώδιο, το καλώδιο μπορεί να περιορίσει την ταχύτητα φόρτισης.

Συμβουλές για την επιλογή του ιδανικού καλωδίου φόρτισης για την μέγιστη ταχύτητας φόρτισης:

 • Εάν το όχημά σας, η παροχή ρεύματός σας και ο σταθμός φόρτισης υποστηρίζουν την τριφασική φόρτιση, η χρήση του τριφασικού καλωδίου μπορεί να τριπλασιάσει την ταχύτητα φόρτισης.
 • Η μονοφασική φόρτιση συνήθως μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερη ένταση ρεύματος (32Α αντί για 16Α), εάν υποστηρίζεται από την παροχή σας και τον σταθμό φόρτισης.
 • Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πιστοποιημένο καλώδιο φόρτισης (level 2), ακόμα κι αν δεν είναι η ιδανική επιλογή για το συγκεκριμένο όχημα ή το συγκεκριμένο σταθμό φόρτισης.
0
  Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο eShop